Mini vodič kroz ukusne, letnje recepte

Tekst: eleven eleven

Leto je vreme kada se mnogi od nas trude da izgledaju i osećaju se što bolje.
Jedan od načina da to postignete jeste da obratite pažnju na ishranu i trening. Otkrijte kako da održite zdrave navike u ishrani tokom leta i koje ukusne recepte možete pripremiti uz minimum vremena provedenog u kuhinji.

Zdrave navike su na korak od vas

Kada je u pitanju ishrana u letnjim mesecima, važno je da se fokusirate na sveže i sezonsko voće i povrće. Tako ćete uneti dovoljno vitamina i minerala. Proteini su značajni pa birajte izvore poput piletine, ribe, morskih plodova i jaja. Izbegavajte hranu prženu u dubokoj masnoći i zamenite je grilovanom, pečenom ili kuvanom. Takođe, možete da isprobate i veganske izvore proteina poput pasulja, sočiva, orašastih plodova.

Sveže i zeleno: salata sa avokadom

Za ovu ukusnu obrok salatu potrebni su vam organski krastavac, paradajz i polovina avokada. Sastojke isecite pa ubacite u veću posudu, dodajte malo sveže seckanog peršuna, soka od polovine limuna, soli i bibera po ukusu. Ova salata koja se priprema za 5 minuta osvežiće vas i omogućiti unos vitamina koji su vam potrebni.

Karfiol i pirinač

Obarite pirinač u razmeri sa vodom 1:3. Kada je kuvan, ostavite da se prohladi, dok na malo putera izgrilujete očišćeni karfiol koji ćete posaoliti i pobiberiti. Ukoliko želite da pojačate obrok, dodajte grilovani goveđi stek koji ste prethodno dobro začinili. 

Grilovani losos sa povrćem

Dopašće vam se ova kombinacija lososa i povrća, a budući da je u pitanju lagan obrok, može biti idealan i kao večera. Losos grilujte oko dvadesetak minuta a za to vreme sa strane dodajte sitno seckanu šargarepu, tikvicu, malo brokolija i jednu crvenu papriku. Ceo ručak možete preliti sa malo maslinovog ulja i sokom od citrusa.

Omlet sa svežim kozjim sirom

Ljubitelji omleta oduševiće se kombinacijom koja se priprema za svega desetak minuta. Umutite jaja sa sitno seckanim prazilukom, malo peršuna i belog luka. Kada smesu izlijete u tiganj, dodajte preko izmrvljeni kozji sir i ceo doručak smazaćete u jednom zalogaju.

Mango i piletina

Inspiraciju za ovo jelo pronašli smo u azijskoj kuhinji koja kombinuje egzotične sastojke i proteine. Pileći file termički obradite na na malo putera, posolite po ukusu, zatim dodajte začine, kari i biber. U veću posudu iseckajte jedan zreli mango na kockice, dodajte kašičicu pečenog susama, pripremljeni pileći file i svežeg praziluka. Voila, imaćete ručak za pamćenje.

Karipska vitaminska činija

Osnovu ovog jela čini bareni pirinač kojem ćete dodati četvrtinu avokada seckanog na kriške, crveni luk, grilovanu ćuretinu kao i šaku seckanog ananasa. Ceo obrok dodatno možete pojačati sokom od limuna i začinima po vašem ličnom ukusu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI