Kako da napravite viralnu maču sa jagodom kod kuće

Tekst: Marija Mladenović

Trendovi u svetu pića dolaze sezonski, ali ponekad se pojavi kombinacija koja osvaja srce i čula – baš kao što je slučaj sa viralnom mačom od jagode.

Ovaj napitak nije samo vizuelno atraktivan za Instagram feed, već je i pravi spoj osvežavajućeg, voćnog ukusa i umirujuće energije koju mača pruža.

Zašto matcha?

Mača nije tek prah u boji smaragda. Reč je o specijalno uzgajanim listovima zelenog čaja, mlevenim u fini prah, koji se u Japanu vekovima koristi u čajnim ceremonijama. Njena moć leži u bogatstvu antioksidanasa, aminokiselina i hlorofila. To obezbeđuje energiju bez nervoze, fokus i osećaj unutrašnjeg mira. Kvalitet matcha praha presudan je za ukus i izgled napitka. Zato birajte ceremonial grade varijante sa intenzivno zelenom bojom, i blagim, ali punim ukusom. Kod nas možete naći dobar izbor u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci koji su vam potrebni

Sveže jagode, kašičica šećera ili meda za maceraciju voća, ½ do 1 cela kašičica kvalitetnog mača praha, 60 ml hladne vode, 150 ml mleka po izboru i kockice leda. Prvo polazite od voćne baze: isecite sveže jagode i izgnječite ih viljuškom sa malo šećera ili meda, i ostavite da puste sok. Zatim prosejte matcha prah u činijicu da izbegnete grudvice, dodajte hladnu vodu i snažno mutite bambusovom četkicom ili ručnim mikserom, dok se ne stvori lagana pena. U čašu sipajte jagode, dodajte led i mleko, a zatim pažljivo sipajte mača čaj preko. Dobićete trobojnu kombinaciju koja izgleda jednako dobro koliko je i ukusna.

Ako vam je matcha novi svet, počnite sa manjom količinom praha kako biste se privikli na njen specifičan ukus. Oni iskusniji mogu pojačati dozu, a takođe eksperimentisanje sa biljnim mlekom daje zanimljive rezultate.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI