Ako ste ikada poželeli da objedinite dve omiljene teksture – vazdušastu mekoću krofne i krckavu karamelizovanu površinu crème brûlée deserta, vreme je da zakoračite u carstvo savršenog spoja.
U onim danima kada želimo više od obične poslastice, nešto što će zadovoljiti potrebu za slatkim, ali i podići raspoloženje, stimulisati čula i ostaviti utisak – okrećemo se drugačijim ukusima. Sa vama delimo kulinarski susret tradicije i inovacije.


Susret prefinjenog Pariza i lokalnih pekara
Crème brûlée krofne su, najjednostavnije rečeno, ono što biste dobili kada bi se francuski desert aristokratskog porekla i neodoljivo popularna krofna upustili u ljubavnu aferu. Dobili bismo meko, elastično testo, punjeno svilenkastim kremom od žumanaca i vanile, sa prelivom od karamelisanog šećera koji krcka pod zubima baš kao pravi crème brûlée. A da stvar bude još bolja – peku se, ne prže se. To znači manje masnoće, a isti nivo uživanja u ukusu.
Tajne savršenog testa i detaljan vodič kroz pripremu
Za ovako lagane i oblačaste krofne, važno je krenuti od dobre osnove. Ključno je koristiti sveži kvasac i voditi računa o temperaturi sastojaka – mleko da bude blago toplo, ne vruće, jer je svaki stepen viška neprijatelj dizanja testa. Kada jednom savladate ovu veštinu, otvoriće vam se novi vidici.


Potrebni sastojci za testo i priprema: 150 ml mleka (blago zagrejanog), 7 g suvog kvasca, 50 g šećera, 1 jaje, 30 g otopljenog putera, 1 kašičica vanila ekstrakta, 280-300 g brašna, pola kašičice soli. U mlako mleko dodajte kvasac i šećer, i ostavite da se kvasac aktivira 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte jaje, vanilu i otopljeni puter. Dodajte nadošli kvasac, pa postepeno brašno i so dok ne dobijete meko, elastično testo. Mesite 8-10 minuta, pa pokrijte i ostavite na toplom da naraste sat do dva. Otprilike bi trebalo da se udvostruči. Kada naraste razvucite testo na debljinu od 1,5 cm, pa izrežite krofne kalupom ili čašom. Poređajte ih na papir za pečenje, pokrijte i ostavite još 30-60 minuta da narastu. Pecite ih na 180 stepeni desetak minuta, dok ne porumene, i kad budu gotove izvadite ih i stavite da se ohlade.
Potrebni sastojci za krem punjenje i priprema: 250 ml mleka, 3 žumanca, 50 g šećera, 20 g gustina, kašičica vanila ekstrakta, 20 g putera. U šerpici zagrejte mleko dok ne krenu da se formiraju mehurići, a u posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i gustinom u glatku smesu. Polako ulivajte mleko u smesu jaja, neprestano mešajući dok se jaja ne zgusnu. Vratiti sve nazad u šerpu za kuvanje i kuvati na srednje jakoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, što je nekih 5 minuta, otprilike. Skloniti sa vatre, dodati puter i vanilu i sjedinite. Krem ostavite u posudi prekriven folijom, i rashladite ga u frižideru.


Punjenje krofni i serviranje
Ohlađene krofne probušite sa bočne strane (štapićem ili nožem), i napunite ohlađenim kremom uz pomoć poslastičarskog šprica. U zagrejanoj šerpici otopite šećer sa vodom (100 g šećera sa 2 kašike vode), dok ne postane zlatne karamel boje. Gornji deo svake krofne pažljivo umočite u karamel i stavite na papir da se stegne. Budite pažljivi jer je karamel smesa vrela. Sačekajte nekoliko minuta da se karamel učvrsti i vaše crème brûlée krofne su spremne za serviranje.