Zima je pravo vreme za posetu Ljubljani, a mi vam donosimo predlog za Michelin restoran koji će vaš put učiniti nezaboravnim

Tekst: Marija Mladenović

Ljubljana zimi – magična destinacija koja nudi više od romantičnih ulica i božićne rasvete za praznike. Ova mala evropska prestonica, bogata istorijom i kulturom, postaje pravi dragulj u zimskim mesecima. Sa prohladnim jutrima koja donose maglovitu atmosferu iznad reke Ljubljanice, i popodnevima kada sunce obasja stare krovove, grad nudi nesvakidašnji doživljaj.

Doživljaj Ljubljane u zimskoj sezoni

Zima ovde znači šetnje popločanim ulicama prekrivenim svetlucavim svetlima, zvuke saksofona iz daljine, mirise kuvanog vina i toplih krofni sa uličnih tezgi. Novogodišnji marketi okupljaju posetioce u toplom i živopisnom ambijentu, dok zaljubljeni parovi istražuju skrivene kutke starog grada.

Za one koji žele gastronomsku avanturu, Ljubljana nudi raznovrsnu ponudu – od ulične hrane do restorana sa Michelin zvezdicama. A na vrhu te liste, stoji Strelec.

Gastronomska čarolija u srcu dvorca

Smešten u impozantnoj Kuli Strelaca na Ljubljanskom dvorcu, Strelec pruža jedinstveni spoj arhitekture i modernog kulinarskog iskustva. Pod vođstvom chef-a Igora Jagodica, restoran je postao sinonim za inovativnu kuhinju inspirisanu slovenačkom tradicijom, sa tehikama koje je usavršavao u slavnoj Nomi.

Enterijer odiše srednjovekovnom atmosferom uz elegantne detalje, dok prozori otvaraju spektakularan pogled na osvetljeni grad. Svaka večera ovde je pravo putovanje u svet ukusa, sa menijima koji dolaze u pet, sedam ili devet pažljivo kreiranih sledova. Michelin zvezdica potvrđuje njegovu izuzetnost, a svaki posluženi tanjir predstavlja malu umetnost.

Strelec je poznat po neobičnim ali harmoničnim kombinacijama ukusa. Od prvog zalogaja amouse-bouche tartleta sa paradajzom i kremom od pekorina, do sofisticiranih jela koja kombinuju bogate arome začinskog bilja, povrća i najkvalitetnijeg mesa – svaka stavka na meniju tu je sa razlogom. Jela se dopunjuju sa kvalitetnom selekcijom slovenačkih vina, a ljubitelji će uživati u ponudi koja objedinjuje prošlost i sadašnjost vinarske tradicije ove regije.

Od pogleda na osvetljenu Ljubljanu, do pažljivo osmišljenog muzičkog ugođaja koji prati svaku večeru, poseta restoranu je senzorno iskustvo koje spaja istoriju, umetnost i kulinarstvo.

Foto: Pinterest Arhiva, restavracija-strelec.si

POVEZANE VESTI