Pierre Hermé – šef koji je preoblikovao svet luksuznih poslastica

Tekst: Marija Mladenović

Kada Pierre Hermé razmišlja o poslastičarstvu, on ne vidi samo recepte i sastojke – vidi umetnost, arhitekturu ukusa, trenutke čiste sreće zarobljene u zalogaju.

Njegovo ime danas je sinonim za luksuzne poslastice, a način na koji je učinio makarunse popularnim doneo mu je titulu ’’kralja makarunsa’’, i jednog od najuticajnijih poslastičara svih vremena. No, njegov put do vrha nije bio slučajnost, nego spoj nasleđa, neutažive radoznalosti i hrabrosti da pomeri granice tradicionalnog slatkog zanatstva.

Početak karijere i menjanje tradicije

Rođen je u Kolmaru, u porodici koja se decenijama bavila pekarstvom, tako da je Pierre odrastao okružen mirisima svežeg peciva, putera i šećera. Već sa devet godina znao je da želi da bude poslastičar, iako je njegova mama pokušala da ga odgovori od toga. Nije odustao. Sa 14 godina je poslao pismo legendarnom Gastonu Lenotreu i počeo da uči od najboljih. Ostalo je istorija.

Popularnost makarunsa

U vreme kada su bili jednostavni – dva biskvita spojena filom, Pierre je uočio nedostatak inovacija i bio opsednut time da budu jači, bogatije strukture, i sa drugačijim kremom. Tako su nastale neponovljive kombinacije Ispahan (ružina vodica, liči i malina), Mogador (čokolada i marakuja), i nebrojeni drugi ukusi koji su promenili način na koji doživljavamo ovu poslasticu.

Od Fauchona do globalne imperije

Njegova karijera procvetala je u Fauchonu, zatim u Laduréeu, a onda je odlučio da stvori sopstvenu imperiju. Prva prodavnica Pierre Hermé Paris bila je otvorena 1998. u Tokiju, a tri godine kasnije u Parizu. Od tada, njegovo ime vezivalo se za inovativnost i besprekornu posvećenost ukusu. Proglašen je svojevremeno za najboljeg poslastičara na svetu, a njegove radnje danas se mogu naći u 11 zemalja, i na više od 50 lokacija.

Ono što Pierre Hermé razlikuje od njegovih savremenika nije samo perfekcionizam – to je filozofija da šećer ne bi trebalo da dominira, već da bude začin koji pojačava ukuse. Deserti koje radi nisu previše slatki, već delikatni, balansirani, zato neodoljivi. Inspiraciju crpi iz umetnosti, parfema, vina, putovanja, i najkvalitetnijih sastojaka koje pronalazi širom sveta. U tome leži tajna njegovog uspeha, i to je razlog zašto će Pierre Hermé ostati simbol za haute pâtisserie.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI