Koliko nas košta gubitak motivacije – Da li je ’’rust out’’ još gora stvar od ’’burn out-a’’

Tekst: Milena Veselinović

Često se u poslednje vreme priča o ’’sagorevanju’’ na poslu, ali postoji još jedan podmukliji problem koji polako preuzima fokus – u pitanju je sindrom ’’rust-out’’.

Dok je burn out poznat kao stanje iscrpljenosti izazvano preteranim radom, rust-out se javlja kada radno mesto nije dovoljno stimulativno, a svakodnevne obaveze postanu monotone i ne donose više izazova. Ova nevidljiva, ali opasna pojava nosi sa sobom niz posledica, od gubitka motivacije do osećaja nezadovoljstva, a neretko se završi i depresijom.

Šta je rust-out i kako ga prepoznati?

Ovaj problem najčešće se manifestuje kroz stagnaciju i monotoniju. Kada posao ne nudi priliku za razvoj i napredak, kada se svakodnevno ponavljaju isti zadaci koji ne donose izazov, dolazi do upadanja u kolotečinu i gubitka motivacije. To stanje može da izgleda kao lenjost, ili indiferentnost, ali ono što zaista skriva jesu duboko nezadovoljstvo i osećaj besmisla. Rust-out može da izazove frustraciju, dosadu, pa čak i fizičke simptome poput umora i iscrpljenosti. Iako se ne može uvek odmah primetiti, kroz određeni period vremena nakon ponavljanja određenih stanja bude uočljivo. Gubi se interes za stvari koje su ranije bile zabavne, počinje se izbegavati izlaganje izazovima. Ponekad je to primetno kroz osećaj zasićenosti, dok u težim slučajevima može da se odrazi na mentalno zdravlje. Izvesni stručnjaci tvrde da se burn-out javlja pri konstantnom trčanju ka cilju, a rust-out zbog odsustva tog cilja i osećaja stagnacije.

Iako možda ne izaziva odmah očigledne posledice kao burn out, dugoročno gledano, rust-out može biti jednako štetan. Nedostatak stimulacije dovodi do povlačenja, manjka produktivnosti, često utiče na sve sfere života, od odnosa sa kolegama do porodičnog kruga. Neka istraživanja su pokazala da češće zahvata osobe ženskog pola.

Kako prevazići ovaj problem?

Pronalaženje načina da se izađe iz začaranog kruga monotonije na poslu nije jednostavno, ali nije ni nemoguće. Prema savetima stručnjaka, prvi korak ka rešenju je detaljna introspekcija. Razumevanje svojih emocija i identifikacija uzroka koji dovode do osećaja stagnacije može pomoći u pronalaženju novih ciljeva. Preispitajte svoje vrednosti, snove i ideje o budućnosti, možda je sada pravi trenutak da se zapitate imate li želju za napredovanjem. Rust-out je tiha opasnost koja može polako nagrizati vašu motivaciju i osećaj svrhe, zato je važno prepoznati prve znake i reagovati na vreme.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI