Dešavanja u oktobru koja ne propuštamo – Kako Beograd proslavlja Noć veštica

Tekst: Marija Mladenović

Kraj oktobra, kojem se bližimo laganim koracima, rezervisan je za jedan od najzabavnijih, ili najjezivijih praznika – Noć veštica.

Halloween, događaj koji svoje korene vuče iz daleke prošlosti, preoblikovan u modernu proslavu sa puno maski, strašnih priča, kosturskih glava, i ove sezone obećava bogatu zabavu.

Od Samhaina do moderne Noći veštica 

Istorija ovog praznika vodi nas čak do drevnih Kelta i njihovog festivala Samhain. Ovaj paganski praznik obeležavao je kraj sezone za zemljoradnike, i početak hladnijeg dela godine. Verovalo se da se tokom Samhaina granica između sveta živih i mrtvih briše, što je omogućavalo duhovima da šetaju zemljom. Da bi se u tome zaštitili od njih, ljudi su palili vatru i oblačili strašne kostime, verujući da će na taj način prevariti zle sile. Dolaskom hrišćanstva, Samhain je polako preoblikovan u Noć svih svetih, All Hallows’ Eve, a kasnije u skraćeni oblik, Halloween. Ovaj praznik u moderno doba je doživeo preobražaj u veseli spektakl koji danas poznajemo, a naročito zahvaljujući irskim emigrantima za koje se veruje da su običaje doveli u Ameriku u 19. veku. Kostimi, izdubljene bundeve, slatkiši i lampe, postale su neizostavni deo tradicije.

Halloween u Beogradu 2024: šta očekujemo? 

Kao i ranijih godina, popularni beogradski klubovi upriličiće različite zabave i maskenbale povodom Noći veštica. U Dorćol Platzu očekuje vas koncert Goatmare & the HellSpades. Posetioci će uživati u energičnom nastupu i noći za pamćenje. Klub Vrtoglavica organizuje 15. po redu tradicionalni Halloween maskenbal, sa raznovrsnim DJ programom, a cela proslava trajaće tri dana, počevši od 31. oktobra. Ovo je idealna prilika da obučete svoje omiljene kostime i pridružite se maskiranim posetiocima na plesnom podijumu. Na Novosadskom sajmu biće u organizaciji Dragi Bravo održana Wedding žurka, a karte su dostupne u prodaji na ticket.rs. Ako ste ljubitelji muzike dvehiljaditih, onda možete posetiti event 2000late koji će se održati u Hangaru (Luka Beograd) 2.novembra. Takođe, ako želite da prisustvujete tematskim večerima, predlažemo da posetite Festival komedije u klubu Ben Akiba koji ove godine proslavlja jubilarnih deset godina postojanja, kao i Maison Boho u Kralja Petra 36.

Od drevnih običaja, pa do moderne pop kulture, ne propustite priliku da budete deo ove noći za pamćenje, jer Beograd ima mnogo toga da ponudi. Za koji god vid proslave da se odlučite, dobra zabava je zagarantovana.

POVEZANE VESTI