Aktuelnosti iz sveta muške mode – ovo su modni trendovi koji su se izdvojili za proleće/leto 2025

Tekst: Jovana Ristić

Dok odbrojavamo polako dane u ovom oktobru, svet mode već ide napred, spreman za narednu sezonu proleće/leto 2025 – dolazi nam osveženje, a zajedno ćemo istražiti uzbudljivi svet kreativnosti i novih pravaca.

Veliki modni gradovi od Njujorka, do Pariza, postali su epicentri ideja koje će oblikovati muške garderobere, a dizajneri su ispratili temu sezone sa stilom i maštovitošću. Koje su to tenedencije koje izdvajamo?

Jednostavno i efektno – obuci se slojevito  

Iako obično slojevito oblačenje povezujemo sa hladnijim danima, dizajneri su za proleće/leto 2025. dokazali da slojevitost može biti savršeno prilagođena i toplijem vremenu. Popularni brendovi, poput Boss i Tod’s, pokazali su kako se može postići sofisticiran izgled bez napora. Neutralni tonovi kao što su svetlo smeđa, siva i kaki, našle su svoje mesto u ležernim kombinacijama. Ova svedena paleta ostavlja prostor za eksperimentisanje sa teksturama i krojevima, pružajući muškarcima mogućnost da izgledaju elegantno.

Ralph Lauren – povratak klasičnom prep stilu 

Ako postoji jedan brend koji vezujemo za modernog muškarca, onda je to Ralph Lauren. Kolekcija koju su prezentovali vraća nas u svet elegancije inspirisan preppy estetikom. Na pisti su dominirala strukturisana odela od lana, uz kožne jakne sa resama i klasične dvoredne sakoe na pruge. Pleteni džemperi prebačeni preko ramena, i jednostavne kožne sandale kreiraju sliku muškarca koji kombinuje opuštenost i sofisticiranost – prava oda bezvremenoj američkoj modi.

Lagani, dugi kaputi – praktičnost i stil u jednom

Iako proleće i leto zasigurno nisu doba godine koje bismo povezali sa kaputima, brendovi Bottega Veneta i Burberry su uneli novitete u ovu kategoriju. Dugi kaputi savršeno odgovaraju promenljivom vremenu, Bottega je čak predstavila duge, prozračne kabanice, dok je Burberry osvežio svoj prepoznatljivi kišni mantil, unoseći moderne detalje u vidu pojasa i široke kragne.

Povratak eleganciji

Jedan od najupečatljivijih trendova ove sezone su zasigurno sakoi sa dvorednim kopčanjem. Saint Laurent i Emporio Armani predvodili su povratak ovog klasičnog komada, ali sa modernim obrtom. U Saint Laurent ovi sakoi doživeli su pravu transformaciju, sa velikim reverima, proširenim naramenicama i naglašenim džepovima, dok je Armani ponudio suptilnije varijante u laganim, svilenkastim tkaninama. Elegancija i udobnost, objedinjeni na ovako promišljen način, pružaju muškarcima sofisticiran izgled bez kompromisa.

Foto: therake.com

POVEZANE VESTI