Od Wall Street-a do crvenog tepiha: kako Brooks brothers diktira muški stil

Tekst: Jovana Ristić

Postoje brendovi koji diktiraju trendove, i postoje oni koji stvaraju stil – Brooks Brothers je deo ove druge grupe.

Iako postoje preko dve stotine godina, istinski su pioniri muške mode u Americi. Ovaj status uživaju zbog bogate istorije, i uticajne uloge u oblikovanju onoga što danas smatramo klasičnim muškim stilom. Priča počinje davne 1818. godine kada je Henry Sands Brooks otvorio prvu radnju u Njujorku, započinjući tradiciju u kojoj se luksuz i kvalitet sreću u jednostavnom, ali izuzetnom dizajnu.

Osnivači

Henry Sands Brooks je osnovao firmu, ali bez učešća njegovih sinova, ona ne bi bila to što je danas. 1851. usvojili su simbol zlatnog runa koji je kroz istoriju predstavljao sinonim za kvalitetnu vunu. Tako su povezali svoje ime sa evropskom sartorijalnom tradicijom, čime su jasno definisali cilj – pružiti muškarcima najfinije materijale i besprekornu izradu. 

Od Abrahama Lincolna do crvenog tepiha

Abraham Lincoln jedan od najpoznatijih muškaraca američke istorije, bio je lojalan kupac Brooks Brothers-a. Za svoju drugu inauguraciju, Lincoln je dobio kaput sa posebnim vezenim motivima orla i natpisom ‘’ One country, one destiny’’.  Nažalost,  u trenutku atentata,  Lincol je nosio upravo Brooks Brothers odelo. Čitav jedan vek nakon toga iz poštovanja prema bivšem predsedniku nisu proizvodili crno odelo. Osim među predsednicima, uživali su popularnosti među glumcima i umetnicima. Tokom Zlatne ere Holivuda, njihova odela su nosili svi koji su želeli da ostave utisak. Garderoba nije bila rezervisana samo za crveni tepih, već i filmove. Od ’’The Great Gatsby’’, do serije ’’Mad Man’’, i Johna F. Kennedyja, Brooks Brothers je deo kulturnog američkog nasleđa.

Stil koji traje

Brooks Brothers je više od brenda – on je kultura muške mode. Henry, Daniel, John, Elisha, Edward Brooks, prvi su ponudili ready-to-wear odeću 1849. godine. Od kultnih sack odela, do čuvenih Oxford košulja sa dugmićima i kragnama koje je osmislio John E. Brooks, svaki dizajn je bio korak ka demokratizaciji stila, a ne samo visokoj modi. Od jarkih seersucker odela, idealnih za toplo vreme, do elegantnih kravata sa prugama, Brooks Brothers su oduvek znali kako da klasičnim komadima udahnu novu energiju i prilagode ih promenama ukusa i stilova. U svom dugom postojanju, nisu se samo oslanjali na tradiciju već su težili ka inovacijama, pa su iz praktičnih razloga deo proizvodnje izmestili iz SAD-a. Pored tkanina otpornih na gužvanje, posebnu pažnju su posvetili prestižnoj liniji Golden Fleece.

Iako su tokom dvesta godina prolazili kroz brojne promene, suština Brooks Brothers ostala je ista – beskompromisan kvalitet i bezvremenski dizajn. To je priča o eleganciji koja traje.

POVEZANE VESTI