Susret tihog luksuza i ušuškanosti – Villa Magnan, mesto gde gostoprimstvo postaje umetnost

Tekst: Milena Veselinović

Zamišljena kao ’’pension de famille’’, veličanstvena Villa Magnan, nekadašnji kraljevski dom izgrađen između 1927. i 1931. godine, pruža intimno okruženje sa nekoliko gostinskih kućica – upravo u toj kombinaciji tišine i prirodne lepote, okruženi stogodišnjim drvećem i očaravajućim pejzažima, gosti dobijaju priliku da se prepuste potpunom miru. 

Okolina jezera Mouriscot, na samom jugu Francuske, u neposrednoj blizini gradića Biarritz, krije pravi dragulj koji odiše tišinom i sofisticiranošću – Villa Magnan je utočište za one koji tragaju za savršenim begom od svakodnevice, ali i mesto koje gde svaki detalj poziva na hedonističko uživanje.

Istorijat vile – oaza skrivena od ljudi dugih 80 godina

Ovaj raj za dušu kupili su Anne i Jérôme Israel 2017. godine, od potomaka originalnih vlasnika, markiza de Casa Riera i njegove supruge Blanke de Aragón, roditelja pokojne belgijske kraljice Fabiole, koji su uzgred bili u srodstvu sa dizajnerom Cristóbalom Balenciagom. Kada su Anne i Jérôme otkrili slučajno ovu skrivenu lepotu, pronašli su je napuštenu, u fazi propadanja, prekrivenu šibljem i zaklonjenu od sveta i pogleda dugih osamdeset godina. Međutim, kao pravi umetnici, kreativci, ona pritom stilistkinja, a on direktor fotografije, rešili su da joj udahnu novu energiju. Nakon godinu i po dana restauriranja, vratili su je u život sa istim šarmom koji je krasio njenu prošlost. Art Deco enterijer, tri pomoćna objekta u neo-baskijskom stilu, impresivni mozaici u kupatilu, mnoštvo autentičnih umetnina, mešavine epoha i vibrantne estetike, vila sada pruža luksuzno, ali toplo gostoprimstvo, gde svaki gost postaje deo porodične atmosfere, sa daškom romantike. 

Gozba za sva čula

Upravo je takav doručak u ovoj vili, koji se služi na terasi ili u prostranoj kuhinji Orangerie. Svaki trenutak, potpuno Instagramičan i zavodljiv. Lokalni proizvodi i domaće poslastice stvaraju atmosferu prave porodične kuće, dok u pozadini svira muzika sa gramofonskih ploča, a smeh gostiju se razleže dvorištem. Sa tri hektara prirode koja okružuje vilu, gosti imaju priliku da se povuku u tišinu, ili da uživaju u šetnji. Svaki je trenutak ovde osmišljen da pruži osećaj spokojstva i opuštenosti, daleko od užurbanog savremenog života.

Villa Magnan je mesto gde se vreme zaustavlja, dok hedonizam poprima nove oblike u kojima se pronalazimo – ovo je odredište gde je svaki trenutak prilika za neponovljivo iskustvo.

POVEZANE VESTI