Pitali smo se – da li je stres moguće primetiti na našem licu, i kakve veze nivo kortizola ima sa lepotom?

Tekst: Milena Veselinović

Bila jednom jedna princeza, odmorna i naspavana, guste, sjajne, svilene kose, ujednačenog tena i blistave kože bez podočnjaka – najveća bajka ikad ispričana!

Ovakve princeze, barem danas u užurbano digitalno doba ne postoje, jer se stres uvlači u svaki aspekt našeg života. Da li ste se pitali kakve posledice on ostavlja po vaše lice? Da li je moguće da nivo stresa utiče na lepotu? Odgovor na ova pitanja krije se u fenomenu poznatom kao ’’cortisol face’’.

Šta je kortizol i kako utiče na naš izgled?

Ovaj hormon stresa ključan je za našu sposobnost da se nosimo sa izazovnim situacijama. On pomaže telu da reaguje, ali kada je prisutan u povišenim nivoima tokom dužeg perioda, može izazvati brojne neželjene efekte. Promene koje uzrokuje uključuju zadržavanje tečnosti, oticanje, povećanje masnih naslaga, naročito na licu, vratu, stomaku, pa čak i promene raspoloženja i osipe na koži. Na TikToku je aktuelan trend ’’cortisol face’’ koji je podstakao mnoge da se zapitaju u kojoj meri su izloženi stresu. Iako trend naglašava promene na licu, stručnjaci upozoravaju da one nisu uvek povezane sa svakodnevnim stresom, već mogu biti u direktnoj vezi sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima.

Kako prepoznati simptome i postoji li način da ih se rešite?

Nekada simptomi mogu biti suptilni, a u zavisnosti od organizma mogu biti itekako primetni. Neki od njih su pojava akni, natečenost, opadanje kose, tamniji podočnjaci, više masnih naslaga na stomaku, modrice koje se iznenada pojavljuju na telu, pojačano znojenje, umor. Najčešće je više uzročnika stresa u nečijem životu, pa bi bilo korisno poći od početka. Zapitajte se šta je to što vas najviše muči u ovom trenutku. Promene u ishrani, smanjenje unosa soli, povećanje unosa vode, šetnja, redovan san i fizička aktivnost mogu značajno doprineti smanjenju kortizola i vraćanju tela u normalno stanje. Vežbajte meditiranje i provodite više vremena opuštajući se.

Da li je ’’cortisol face’’ razlog za brigu?

Iako povećan nivo stresa može uzrokovati drugačije odgovore organizma, važno je napomenuti da čak i kada je on hroničan, neće nužno voditi nekom zdravstvenom problemu. Ako primetite promene, ili vas određeni simptomi brinu, posetite svog lekara jer će stručnjak najbolje proceniti, i preporučiti odgovarajuće mere.

Brinite o svom telu, a ne o trendovima. Kada se sve sabere, ovaj trend je još samo jedan dokaz da društvene mreže mogu uticati na naše poimanje zdravlja i lepote. Iskoristite ga na najbolji način, fokusirajte se na svoje zdravlje i opšte blagostanje – ključ je u svakodnevnim koracima koje preduzimate da se osećate bolje.

Foto: Pinterest

POVEZANE VESTI