Trend radar sa muške Nedelje mode u Milanu – kakve kolekcije nam je donela sezona Spring/Summer 2025

Tekst: Jovana Ristić

Milanska Nedelja moda za muškarce donela je pravu revoluciju u svetu mode za jači pol za sezonu proleće/leto 2025.

Ovogodišnji trendovi ne samo da su redefinisali standarde mode koje smo do sad poznavali, već su i pokazali načine na koje muška moda može da parira ženskoj po kreativnosti i inovacijama.

Povratak Moschino, Fendi jubilej i debitanti čija je pojava ostavila utisak

Definitivno jedan od najznačajnijih događaja bio je povratak Moschino na scenu pod vođstvom novog kreativnog direktora Adrian Appiolaza. Njegova kolekcija prevazišla je očekivanja, donoseći svežinu i smelost. Silvia Venturini Fendi obeležila je stogodišnjicu brenda linijom inspirisanom varsity stilom, kojim je idealno spojila savremeni dodir na postojeće nasleđe Fendija. U fokusu su široki kaputi, karo print, kožne čizme. Paleta boja inspirisana je škotskim visoravnima, obuhvatajući nijanse zelene, bordo, plave i bež. Posebno su se istakli i JW Anderson i Dunhill sa raskošnim tkaninama, smelim siluetama i modernim krojevima koje su modeli prošetali. Giorgio Armani kolekcija bila je epitom sofisticiranosti. Lagane tkanine, krojene pantalone, i opušteni vajb – ključni elementi su blejzeri, pantalone u sivim, bež i belim tonovima. Pored ovih brendova, debitovali su još i David Koma i Martine Rose, britanski dizajneri koji su svojim kolekcijama doneli novu energiju na ovu Nedelju mode.

Najveći trendovi koje smo zapazili na Milanskoj nedelji mode

Kratki šortsevi: Zaštitni znak Sabato de Sarna i Gucci-ja definitivno postaju ultra-kratki šortsevi. Upareni sa ležernim, širokim tkaninama koje opušteno padaju, kao i neon košuljama sa retro resama i upadljvim aksesoarima – ovaj trend ne smemo zaobići!

Zemljani tonovi: Nijanse poput terakote, bež, krem, svetlo braon dominirale su paletom za spring/summer 2025. Ove boje inače se lako uklapaju u različite stilove, daju osećaj sofisticiranosti ali i opuštenosti.

Koledž moda: U sezoni pred nama varsity trend doživeće svoju glamuroznu nadogradnju. Emporio Armani je inspiraciju pronašao u konjičkom sportu, dok je Fendi svoj jubilej proslavio popularnim pleteninama i jaknama. Prada i Magliano su predstavili svoje prefinjene adaptacije sa kardiganima, šortsevima i pantalonama u pastelnim tonovima.

Moda pokazivanja: Ovaj trend gole kože nije više rezervisan samo za žene, ako je verovati kreacijama koje su predstavili Gucci, Prada, Armani, John Richmond. Dizajneri razbijaju predrasude standardne muške mode i prozirne tkanine, otkrivene stomake i loose košulje implementiraju i u muške odevne komade. Radujemo se ovim kolekcijama.

Leto 2025. obeležiće i nošenje trench kaputa, ali ne u formalnom obliku, nego u kombinaciji sa šortsevima, funky čizmama i neobičnim naočarima. Ovi trendovi su tu da inspirišu i redefinišu kako moderan muškarac može da izrazi svoj stil na samopouzdan i elegantan način.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI