Modni radar – Fantastična simfonija Celine men FW 2024 i naglašene siluete ’60-ih

Tekst: Milena Veselinović

Davno je prošlo vreme monotonog prikazivanja kolekcija u kojima modeli samo prošetaju pistom ispred radoznalih očiju modnih kritičara, entuzijasta, fotoreportera, urednika magazina i ostatka javnosti.

Celine pomera granice i ovoga puta svedočimo maestralnoj kompoziciji koja će dugo ostati u našim ušima, i podjednako maestralnoj kolekciji koju smo ovom prilikom videli.

Pod kreativnim vođstvom Hedi Slimane, muška kolekcija za zimu 2024. pod imenom ’’Symphonie Fantastique’’, vraća trend istaknutih silueta ’60-ih godina i eleganciju edgy stila.

Muzika i moda

U prelepom okruženju Mojave pustinje, Celine je doneo novu kolekciju uz spektakularni kratki crno-beli film koji je režirao Hedi Slimane. Brendirani Celine helikopteri spuštaju se na pustinjski autoput, noseći džuboks, sa kojeg model pušta Hector Berlioza, i zvuci Fantastične simfonije iz 1830. kreću da odjekuju okruženjem. Nije iznenađenje da je Hedi ovu kompoziciju uzeo za inspiraciju, budući da je fasciniran njome još od detinjstva. Često opisivana kao psihodelična u istoriji muzike, ona se savršeno uklopila u Slimanovu viziju. Autoputem prolazi i nekoliko Cadillac vozila, a ima i kaubojskih segmenata koji dodaju scenografiji dinamiku i jačinu.

Šta smo videli u ’’Symphonie Fantastique’’

Ova modna linija je oda preciznom krojenju, što je uvek i bilo Slimanov zaštitni znak. Vraćajući se na retro siluete, predstavljeni su markantni frak kaputi, sakoi sa tri dugmeta, prsluci, svi izrađeni od najfinijih materijala poput svile, kašmira i vune. Pažljivo odrađeni detalji, i svetlucave šljokice zasijali su pod pustinjskim suncem. Tu su i bajkerske jakne sa srebrnim detaljima, zlatni i srebrni kaputi, zvonaste pantalone u duhu ’60-ih, prugasti sako, kravate i strukirana odela. Modni dodaci poput širokih šešira i naočara dodatno su pojačali nostalgiju, a svetlucavi detaljni na garderobi sijali su nalik disko kuglama u pustinji.

Elegancija i rock and roll, harmoničan prikaz sadašnjosti i prošlosti, umetnosti i zanata, kroz ovu kolekciju Slimane nas podseća na snagu i bezvremensku privlačnost dobro promišljene mode.

Foto: highsnobiety.com

POVEZANE VESTI