11:11 travel radar – Otkrivamo najlepše eco-friendly hotele u svetu

Tekst: Milena Veselinović

Upoznajte arhitektonske dragulje koji dokazuju da održivost i elegancija ne samo da mogu ići ruku pod ruku, već mogu i stvarati nove standarde u svetu putovanja, spajajući brigu o okolini sa besprekornim dizajnom.

U potrazi za spojem luksuza i ekološke svesti, moderni putnici sve više okreću pogled ka mestima koja objedinjuju ove dve sfere. Predstavljamo eko-hotele koji ne samo da odgovaraju najvišim standardima održivosti, već ujedno postavljaju nove trendove u dizajnu i gostoprimstvu, nudeći nezaboravne doživljaje koji nadmašuju očekivanja najzahtevnijih gostiju.

Deplar Farm, Island

Na udaljenom Troll poluostrvu, Deplar Farm nudi krajnje iskustvo udaljenosti od ostatka sveta, ali direktne konekcije sa skandinavskim elementima. Ova bivša farma sa svojim tradicionalnim travnatim krovom savršeno se uklapa u zeleni pejzaž. Enterijer, delo No. 12 Interiors studija, obuhvata minimalističke i funkcionalne komade skandinavskog dizajna, među kojima se ističu rešenja Hans Wegner i Borge Mogensen, koji dopunjuju, a ne zasenjuju veličanstvene poglede na zelenilom pokrivene planine i doline.

Sve je podređeno uživanju gostiju, od klasičnog spa programa, preko zatvorenih i otvorenih bazena do tradicionalne kuhinje koja obiluje lokalnim specijalitetima i sastojcima specifičnim za ovo podneblje.

Svart, Norveška

Grupacija Six Senses, poznata po svojoj posvećenosti wellnessu, zajednici i održivom dizajnu, uskoro otvara svoj najnoviji hotel u Norveškoj. Six Senses Svart biće prvi energetski pozitivan hotel na svetu. Šta ovo znači? U pitanju je specifičan koncept prema kojem je isplanirano da hotel proizvodi više energije nego što će trošiti za svoje dnevne potrebe. Sa 94 sobe, ovaj objekat kombinuje futuristički dizajn i tehnologiju sa pristupačnim, organskim materijalima.

Nalazi se na kristalnim vodama fjorda Holandsfjorden, podno glečera Svartisen, a izgrađen je na posebno konstruisanim stubovima kako bi se zaštitila okolina. Enterijer, delo studija Space Copenhagen, odiše mudro odabranim materijalima poput kamena i drveta, a od celog dizajna zastaje dah jer izgleda urbano i moćno!

Treehouse London, UK

Treehouse London, hotel u Londonskom zapadnom distriktu Marylbone, inspirisan je nostalgijom detinjstva i osmišljen u avanturističkom duhu. Njegove sobe od recikliranog drveta ispunjene su zelenilom. Sa betonskim zidovima, retro nameštajem i precizno dekorisanim plafonima, sobe su ukrašene prizorima londonskih znamenitosti, a svuda se oseća prisustvo prirode.

Kafić The Backyard i restoran Madera ističu se šumskim enterijerima, dok bar The Nest smešten na samom krovu nudi živopisne pogled na grad.

U srcu Njujorka, 1 Hotel Brooklyn Bridge hrabro se odmiče od visokog sjaja i luksuza koji dopire sa Pete avenije, pružajući punu sofisticiranost ali u ekološkom stilu. Enterijer inspirisan industrijskim senzibilitetom, sačinjen je od recikliranih materijala i nameštaja izrađenog od prirodnog drveta, obogaćen biljkama, prirodnom svetlošću i posebno kreiranim instalacijama.

Hotel koristi vetar kao izvor energije i sistem za prikupljanje kišnice za navodnjavanje susednog parka. U restoranu se služi hrana sa organske farme, a svaki detalj, od recikliranih čaša do petominutnih tajmera u tuševima, podseća goste na ekološku svest hotela.

Batoka Zambezi Sands River Lodge, Zimbabve

Na obalama Zambezi reke, ovaj eko-luksuzni kompleks od deset šatorskih apartmana spaja prirodni pejzaž i kulturu lokalnih zajednica. Dizajn potpisuju The Private House Company i Creative Space Studio, koji se oslanja na odabir organskih tekstura, zemljanih tonova i prirodnih materijala poput drveta, kože i kamena.

Sobe sadrže elemente zimbabveanskog granita, ručno tkane tepihe, kao i ručno rađene kućne predmete koji doprinose autentičnosti samog mesta koje predstavlja relaks zonu za vaša čula.

Ovi hoteli dokazuju da prestiž i održivost mogu da idu uporedo, nudeći putnicima mogućnost da uživaju u sofisticiranosti bez žrtvovanja ekološke svesti. Svaki od njih nudi jedinstveni pogled na to kako dizajn i priroda mogu koegzistirati u harmoniji.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI