11:11 skincare vodič – Sprečite gubitak kolagena uz ove savete

Tekst: Milena Veselinović

U carstvu lepote i zdravlja, kolagen zauzima presto kao ključni gradivni element našeg tela, a posebno kože.

U vrtlogu svakodnevnice, gde stres i brzi tempo života uzimaju svoj danak, njegova važnost često se prenebregava. Ipak, razumevanje uloge i načina na koji možemo zadržati njegov nivo u našem organizmu može biti ključ za očuvanje mladolikosti, elastičnosti kože i sveukupnog zdravlja.

Zašto je kolagen važan – čuvar naše mladosti

Kolagen, belančevina u ljudskom telu, predstavlja okosnicu naše kože, ligamenata, mišića, kostiju i vezivnih tkiva. On je poput lepka koji sve drži na okupu. Doktori ističu da je ključan za održavanje čvrstoće, elastičnosti i hidratacije, međutim, već nakon 25. godine, počinjemo gubiti oko 1% godišnje, što dovodi do vidljivih znakova starenja. Oko 40. godine proces smanjenja kolagena se značajno ubrzava.

Kako očuvati nivo proteina u telu

Estetski tretmani, elektromasaže, injektovanje filera može napraviti razliku, ali da biste kolagen očuvali, zgodno bi bilo promeniti i navike. Srećom, postoje jednostavni svakodnevni rituali koji mogu pomoći u održavanju željenog nivoa i čak podsticanju njegove proizvodnje. Zaštita od sunca: UV zračenje ubrzava razgradnju kolagena, stoga je ključno koristiti zaštitni faktor (SPF) svakodnevno. Ispijanje zelenog čaja sa đumbirom: Ovi antioksidansi i protivupalni napici mogu pomoći u zaštiti i sprečavanju brze potrošnje. Suplementacija i balansirana ishrana: Iako mišljenja o efikasnosti variraju, visokokvalitetni hidrolizovani morski kolagen može podstaći proizvodnju novog kolagena u organizmu.

Uključite u svoju ishranu izvore belančevina kao što su supa od kostiju, riba, mlečni proizvodi i orašasti plodovi, kao i namirnice bogate vitaminom C (paprike, paradajz, citrusi, jagode) koje podstiču proizvodnju. Sav kolagen u telu nastaje od prokolagena, a on se proizvodi uz pomoć aminokiselina glicin i prolin (jaja, kupus, pečurke, pšenica). Eliminišite štetne navike: Loš san, alkohol i cigarete negativno utiču na stanje kože i doprinose bržem starenju. Uskratite sebi sve što vašem telu ne prija, i videćete promene na svom telu i koži već nakon mesec dana. Hidratacija i još hidratacije: Dnevno je potrebno popiti bar 2 l vode za očuvanje zdravlja i optimalno funkcionisanje organizma. Ispijanje dovoljno tečnosti čuva ćelije, a koža koja se, pre svega, hidrira iznutra, je zdrava i negovana.

Pored svakodnevnih navika, postoji nekoliko metoda za direktno podmlađivanje. Retinoidi podstiču fibroblaste na proizvodnju kolagena, poboljšavajući teksturu i elastičnost. Klinički tretmani i terapije poput microneedling-a, radiofrekvencije, ultrazvučnog zatezanja i laseri takođe mogu stimulisati produkciju, pružajući vidljive rezultate u poboljšanju izgleda.

Kolagen nije samo sastojak koji nalazimo u kremama i serumima – on je temelj našeg zdravlja i lepote. Ulaganje u očuvanje i podsticanje proizvodnje ove belančevine kroz zdrave životne navike i odabrane tretmane može znatno uticati na to kako starimo, omogućavajući nam da zadržimo mladolikost. Počevši od danas, male promene u načinu života mogu imati velike rezultate na naš izgled i dobrobit, dokazujući da je briga i nega investicija u našu budućnost.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI