11:11 istražuje – Vodič kroz najbolje resale platforme

Tekst: Milena Veselinović

Od Met Gale do dodela prestižnih nagrada, zvezde poput Zendaye, Belle Hadid, Olivie Rodrigo, Kylie Jenner i Penelope Cruz, dokazuju da pristup ekskluzivnim arhivama dizajnera nije samo pitanje stila, već i održivosti i individualnosti.

U modnoj industriji prošlost nikada nije izgledala tako živopisno niti poželjno kao sada. Dok se fashion industrija kreće ka sustainable momentu, vintage i pre-loved nošena odeća sada su više nego ikada u modnom fokusu, pretvarajući platforme za preprodaju u prvo odredište ljubitelja mode, a ne u poslednje utočište. Ovi predmeti postali su polako i simbol luksuza, budući da su često vrlo skupi i traženi, a poznate ličnosti svojim pojavljivanjem na crvenim tepisima u vintage kreacijama daju poseban pečat toj popularnosti.

Susret prošlosti i budućnosti

U moru online platformi za preprodaju, izdvajaju se imena kao što su Vestiaire Collective sa impresivnom selekcijom najpoznatijih svetskih brendova, zatim The RealReal, Lampoo (ovde pronađite komade brendova Gucci, The Row, Nanushka, Khaite, Miu Miu, Prada), Depop, Vinted, Reluxe (shop osnovan od strane stilistkinje Clare Richardson, na kome se nalaze pažljivo odabrani high fashion artikli iz Phoebe Philo Celine ere, Isabel Marant, ali i Balenciaga i Prada), Sellier (specijalizovan za prodaju polovnih torbi brendova Chanel, Hermès, Louis Vuitton, Dior), The Luxury Closet (smešten u Dubaiju, sa top brendovima kao što su Saint Laurent, Christian Louboutin, Van Cleef & Arpels, Chanel) i neprikosnoveni Farfetch sa svojom pre-owned sekcijom. Svaka od ovih platformi nudi jedinstveni pristup modnom blagu iz prošlosti, omogućavajući ljubiteljima mode da pronađu retke i željene proizvode.

Novi sjaj ’’starih’’ stvari – gde pronaći savršene pre-loved komade

Vestiaire Collective platforma je osnovana 2009, i od tada ponosno stoji kao bastion luksuza, nudeći internacionalnu zajednicu prodavaca i kupaca uz obavezan proces autentifikacije komada koji se prodaju. Svakodnevno se dodaje oko 25 hiljada novih komada garderobe, džempera, kaputa, obuće i tašni. Ovo je mesto gde se mogu pronaći visoko cenjeni vintage komadi po dogovorenoj ceni, otvarajući vrata ka neograničenim modnim mogućnostima.

The RealReal pruža gotovo nesaglediv asortiman novih, skoro novih i vintage predmeta, poput modnih blaga iz kolekcija The Row i Balenciaga, dokazivši da se stil i kvalitet ne zaboravljaju. Ovde se možete obući od glave do pete a uz to uštedeti i dati drugačiju energiju nekom pre-loved komadu. Depop, omiljen među generacijom Z, važi za platformu na kojoj se mogu naći trendi vintage Y2K majice i teško dostupne ’90s trenerke, dokaz da moda iz prošlosti i dalje ima svoje mesto u srcima mladih. Farfetch Pre-Owned:  Dok sve veći broj trgovaca sada integriše prodaju polovne robe na svoje sajtove, Farfetch je odavno prevazišao igru, osluškujući tržište na vreme i pokrenuvši svoju sekciju polovnih artikala još 2010. godine. Uklapajući se besprekorno sa ostatkom svoje ponude, ova platforma omogućava vam da kupujete pre-loved garderobu, uživajući u istom luksuznom iskustvu koje pruža onima koji kupuju potpuno novo.

Na crvenim tepisima, poznati često biraju vintage komade, pokazujući da moda može iznova da oživi kroz drugačiji senzibilitet i kombinovanje. Dok se ona neprestano vraća svojim korenima, traganje za savršenim vintage komadom postaje putovanje kroz vreme, koje ne samo da obogaćuje naš ormar, već i svest o održivosti i jedinstvenosti. To je pokret koji premošćuje jaz između prošlosti i budućnosti, podstičući nas da cenimo lepotu i vrednost koje vreme nosi sa sobom. Kroz platforme za preprodaju, pruža se prilika da se ta lepota i vrednost ponovo otkriju i proslave, dokazivši da prave stvari nikada ne izlaze iz mode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI