11:11 gastro vodič – Kako da postanete ekspert za tri leće kolač

Tekst: Milena Veselinović

Da li ste ikada poželeli da savršeno završite obrok neodoljivim desertom koji će osvojiti sva čula? Tri leće je upravo to – kulinarsko remek-delo koje mami uzdahe.

Ovaj sočan kolač je spoj tri vrste mleka i neodoljivog karamela, a uz to je idealan za svaku priliku.

Ideja o poslastici od tri vrste mleka

Misterija koja obavija poreklo tri leće čini ga još primamljivijim. Sa evropskim korenima koji sežu do koha, britanskog triflea prelivenog rumom i tiramisua, tri leće je kroz vekove evoluirao do savršenstva. Mnogi veruju da je njegov rodni dom Meksiko, gde je postao nezaobilazan deo kulturnog nasleđa i da se pravio još u 19. veku. Recepti za ovu poslasticu pojavili su se za na etiketama Nestle kondezovanog mleka još tokom 1940. godine, što govori u prilog popularnosti ovog slatkiša širom Južne Amerike.

Kako do najsočnijeg kolača koji će svi voleti

Za pravljenje tri leće deserta koriste se kondenzovano, dehidrirano mleko i slatka pavlaka, koji mu daju neodoljivu kremastost. Proces pripreme, iako jednostavan, zahteva pažnju i strpljenje. Karamel preliv je kruna ovog deserta, a njegova priprema je prava umetnost koja zahteva preciznost. Pravljenje tri leće nije bauk, čak ni za početnike. Sa osnovnim sastojcima i malo veštine, možete kreirati sjajan ukus koje će zadiviti vaše goste. Bitno je pratiti korake pripreme biskvita, pravilno kombinovati mleka i pažljivo pripremiti karamel preliv.

Priprema biskvita: Potrebno je 6 jajeta, 200 g brašna, 100 g šećera, ½ praška za pecivo. Prvo penasto umutite belanca, a potom dodajte šećer i žumanca i brašno u koje ste sipali prašak za pecivo. Smesu izlijte u tepsiju i pecite na 180 stepeni do pola sata. Priprema preliva: Izdvojite 400 ml slatke pavlake, 800 ml mleka i 300 ml kondenzovanog mleka. Sve izmeštajte i prelijte preko kolača, i ostavite da upije. Karamel preliv: Pripremite 200 g šećera, 200 ml slatke pavlake i 30 g maslaca. Na tihoj vatri otopite šećer i mešajte sve vreme da ne zagori, pa dodajte blago zagrejanu slatku pavlaku uz neprestano mešanje. Na kraju ide maslac a smesa je gotova kada dobije odgovarajući gustinu poput karamele. Prelijte preko pripremljenog ohlađenog kolača i ostavite u frižideru na 2 sata, nakon čega možete poslužiti specijalitet. 

Iako je tri leće kolač poznat po svojim južnoameričkim korenima, on je našao put i do srpskih trpeza. Izazov u pronalaženju sastojaka čini pravljenje pravom avanturom, ali rezultat je vredan svakog truda. Ako ipak niste za kulinarske egzibicije, ne brinite – Beograd je prepun restorana i poslastičarnica gde možete uživati u savršenom tri leće kolaču, a možete ga potražiti između ostalog u Terminal gastro baru, Crni Petao restoranu, Maderi. Bilo da preferirate tradicionalnu ili internacionalnu kuhinju, ovaj desert je postao neizostavan deo menija. Ukusna priča o kulturi, veštini i tradiciji, tri leće kolač je desert koji je simbol sočnosti, kremastog i nežnog ukusa koji se topi u ustima i hipnotiše vaša čula.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI