11:11 beauty šoping vodič – ultimativni saveti za odabir četkica za šminku

Tekst: Milena Veselinović

Da li je moguće dostići savršeni makeup izgled?

Zahvaljujući internetu i obilju beauty kompanija, tržište je danas preplavljeno hiljadama opcija, ostavljajući potrošače u lavirintu mogućnosti. Četke za šminkanje postale su neizostavni deo rutine. Međutim, odabrati pravi alat može izgledati kao nemoguća misija.

Volimo ih jer nam daju osećaj kontrole, omogućavaju preciznost i efikasnost koja nije lako dostižna ako se pigmenti nanose prstima, ravnomerno raspoređuju proizvod, minimizuju greške i olakšavaju proces. U ovom tekstu vodićemo vas kroz svet četkica za šminku koje mogu transformisati vašu makeup rutinu.

Da li olakšavaju šminkanje i čine ga zanimljivijim?

Itekako! Naročito ako se oslonite na primerke renomiranih proizvođača koji su sve podredili najfinijem korisničkom iskustvu. I verujte nam na reč – postoji razlika! One miluju lice, vazdušasto nanose proizvod, blendaju konture, prave kožu baršunastom. Uz to, kada jednom investirate u kupovinu, imaćete ih dugi niz godina. Korišćenje pribora omogućava bolju kontrolu nad intenzitetom i raspodelom proizvoda, pružajući prirodniji izgled bez neželjenih tragova ili fleka. Obratite pažnju na oblik i gustinu dlačica, jer od ovoga zavisi kako će četka pokupiti i rasporediti pigment. Prirodne opcije uključuju kozju ili veveričju dlaku, dobre su za raspodelu boja i praškaste proizvode, a sintetička su zgodna za kremaste formulacije. Profesionalni šminkeri ističu važnost higijenskih navika i redovno održavanja i pranje pribora.

Ten kao sa naslovnice

Puder na lice uvek možete nanositi sunđerom ili prstima, a ovaj pristup zapravo ima svoje prednosti. Tekstura će se lepše zagrejati pa će i razmazivanje ići lakše. Međutim, povlači se pitanje higijene i prosto, nekad ume da bude prilično messy, a da rezultate ne bude baš najbolji. Zašto sve to ne biste pojednostavili i odabrali odgovarajuću četkicu? Sintetička vlakna su se najbolje pokazala u praksi jer ne gutaju previše proizvoda a lepo ga razmazuju na lice. Uz to, odlično se ponašaju i sa kremastijim, gušćim teksturama. Profesionalni šminkeri dosta hvale MAC 187 Duo Fibre četku, a nešto pristupačniju verziju 104 Foundation Buffer imate kod brenda Zoeva. One su dobar izbor ako želite da podlogu nanesete tanko, kako biste postigli fotošop, odnosno airbrush efekat. Besprekorno ćete puder aplikovati i uz pomoć Clean Liquid Blender Brush, koja dolazi iz Westman Atelier, a ovaj tip četke efikasan je za jače prekrivanje i gušće teksture. Nakon tečne podloge, poželećete istu da fiksirate slojem translucent pudera koji će vašu kožu obaviti poput nevidljivog, svilenog vela. U tome vam mogu pomoći Fenty Beauty Powder Puff Setting Brush 170, Patrick Ta Dual Ended Brush ili Hakuhodo Yachiyo Large Brush.

Za rumenilo ili kremaste konture

Možda među vama ima onim koji nisu ljubitelji rumenila, međutim ovaj tip proizvoda osvežava i čini ten skladnijim, a šminkeri ga nikako ne preskaču u radu sa klijentima jer daju dimenziju i ističu crte lica. Na društvenim mrežama i u YouTube tutorijalima, fokus je uvek na pigmentu, ali ta rumenila sa visokim intenzitetom boje treba nanositi pažljivo. Ako preferirate klasična presovana rumenila, vlakna bi trebalo da su mekana i nežna na dodir. Imajte na umu da je ova Rare Beauty Soft Pinch Blush Brush izuzetno lagana za rukovanje, a omogućiće vam da savršeno izblendate pigment bez tragova prelaza. U pristupačnijem cenovnom rangu neprikosnovena je Artdeco Blusher Brush. Ukoliko su kremaste konture i rumenila vaš đir, MAC 170 kosa četka sa sintetičkim vlaknima dovešće linije do savršenstva.

Oči i obrve u fokusu

Kada se osvrnemo na ovaj tip pribora, izbor zaista ne manjka kao ni kod ostalih kategorija, međutim, ovde možete nabaviti nekoliko četkica koje su multifunkcionalne i sa kojima možete odraditi par stvari. Različiti oblici i veličine omogućavaju precizno nanošenje senki, blendanje, kao i definisanje pregiba kapka i linije trepavica. Da biste našminkali obrve, potrebna vam je izuzetno tanka kosa četkica, idealno sa spulijem sa druge strane, a naši predlozi su Artdeco Brow Brush, Lines Lashes Ak2, Real Techniques Dual-Ended Brow Brush, Tarte Fill Service Brow Brush & Spoolie, Anastacia Beverly Hills Brush 12. Svaka od njih može biti iskorišćena i za nanošenje tečnog ili gel ajlajnera tik uz kapak. Za senku vam je za početak potrebna jedna pljosnata četka kojom ćete nanositi proizvod na kapak, poput Makeup By Mario EF 1 ili Artdeco Iconic All in One Eyeshadow Brush, Hourglass All Over Eyeshadow. Za blendanje senki, toniranje nijansi i besprekornih prelaza, rastersita četkica, dužih vlakana, obla i šira ka vrhu odradiće sve što od nje tražite uz malo veštine i upornosti. Kada govorimo o ovom modelu, mislimo na Sephora Pro Crease #26 ili Anastacia Beverly Hills A23 Pro Brush. Pritom, ova četka može naneti i hajlajter direktno na vrhove jagodica.

Kvalitetne četkice, iako zahtevaju početnu novčanu investiciju, dugoročno se isplate zbog njihove trajnosti i sposobnosti da olakšaju makeup rutinu. Na tržištu postoje i isplativi setovi (Sigma Beauty, Sephora Collection, Real Techniques) u kojima dobijate nekoliko primerka za šminkanje celog lica. Investiranje u dobar set nije samo pitanje luksuza, već i praktičnosti i efikasnosti. Sa pravim alatima, svaka osoba može postići flawless izgled, uz istovremeno očuvanje zdravlja i higijene kože. Odabirom pravih četkica, makeup entuzijasta u vama može unaprediti svoje veštine i uživati u zabavnoj igri boja i tekstura.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI