11:11 beauty enciklopedija – Koliko je važno da nosimo SPF i tokom zime?

Tekst: Milena Veselinović

Kada pomislite na ovaj hladniji period u koji smo zakoračili, prva asocijacija vam verovatno nije sunčeva svetlost.

Većina nas SPF kreme povezuje sa letnjim mesecima, ali da li ste znali da je upotreba zaštite od sunca jednako važna i tokom zimskih dana? Danas razbijamo mitove i otkrivamo zašto je SPF neophodan čak i kada temperatura padne ispod nule.

Bez kompromisa – važnost SPF-a uvek i svuda

I tačka. Sunčevi zraci ne znaju za godišnja doba. UVA i UVB spektar je prisutam tokom cele godine, a sneg može reflektovati do 80% UV zraka, povećavajući rizik od oštećenja ćelija. Istina je da UVB zraci, odgovorni za crvenilo i opekotine, mogu biti slabiji zimi, međutim UVA koji uzrokuju starenje i bore, su konstantni. To znači da bez adekvatne prevencije, epitel trpi iste rizike kao i leti.

Benefiti korišćenja zaštite od sunca tokom zime

Upotrebom ovih krema ne samo da štitite sebe od opekotina, već i od preranog starenja i mogućeg razvoja dermatiloških bolesti. Zapravo, prema istraživanjima, preko 75% znakova starenja kože uzrokuju upravo UV zraci kojima smo izloženi tokom cele godine. Redovnom upotrebom SPF-a, čak i tokom oblačnih kišovitih dana, značajno smanjujete ovaj rizik.

A teksture?

Zimi je koža osetljivija, često sklonija suvoći i generalno dehidrataciji, pa je preporučljivo birati SPF formulacije bogate hidratantnim sastojcima. Tražite formule koje su hranljive, ali i dalje lagane i nemasne, kako ne bi opteretile pore. Mnogi proizvođači nude hidratantne proizvode sa dodatnim UVA i UVB filterima, što je odlična opcija za svakodnevnu upotrebu.

11:11 izbor:

La Mer The Broad Spectrum SPF 50

Germaine De Capuccini Invisible Protective Stick SPF 50

Kiehl’s Light Daily UV Defense Aqua Gel

Supergoop Mineral Mattescreen SPF 30

Zašto se uglavnom veruje da je SPF rezervisan samo za leto?

Glavni razlog za izbegavanje je zabluda da sunčevi zraci nisu štetni kada nije toplo. Zato ni ne čudi činjenica da se SPF kupuje samo pre odlaska na more, a već sa dolaskom novembra odlaže na police i čuva za narednu sezonu. Greška koja može skupo koštati! UVA zraci koji prodiru kroz oblake i staklo, jednako su opasni bez obzira na temperaturu ili vremenske uslove. Naučnici su takođe dokazali da koža ima određenu memoriju, što znači da akumilira sva oštećenja tokom godina izloženosti suncu. Ta šteta može da se manifestuje nastankom bora, tamnih fleka, suvoćom, gubitkom tonusa i pojavom osetljvosti.

Bez obzira na godišnje doba, zaštita od sunca je ključna za očuvanje zdravlja i lepote kože. Upotrebom SPF krema zimi ne samo da se štitite od trenutnog oštećenja, već i ulažete u dugoročnu prevenciju i zdravlje. Uključivanjem SPF-a u vašu dnevnu rutinu nege, bez obzira na vreme napolju, pružate sebi najbolju moguću zaštitu. Ne dozvolite da vas hladnoća zavara – sunce je uvek tu, a sa njim i potreba za SPF-om.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI