11 načina da izbegnete višak kalorija u piću

Tekst: Milena Veselinović

Dok se radujemo ovoj sezonskoj idili, postoji tajni izazov koji često zanemarujemo – neželjene kalorije u našim pićima.

Kako se prepustiti ispijanju koktela i toploj čokoladi bez straha? Otkrivamo vam 11 kreativnih i praktičnih načina da zadržite raspoloženje na proslavama i uživate u omiljenim napicima, a da istovremeno pazite na svoje zdravlje.

Zašto je ovo važno?

Odgovoran pristup i umerenost su ključ. Uostalom, bolje sprečiti nego lečiti. U osnovi, cilj je smanjiti skriveni šećer i tajne masti koje mogu pratiti neke napitke. Kokteli često imaju najviši nivo kalorija zbog slatke arome koja ih čini tako ukusnim i atraktivnim za ispijanje – Manhattan ima oko 160 po čaši, a Cosmopolitan oko 200 kalorija.

Birajte koktele sa manje šećera: miksevi poput Martinija, Negronija, Old Fashioned i Bloody Mary koktela sadrže manje šećera u odnosu na druga pića. Mindful drinking i dosta vode: disciplina je važna. Budući da alkohol deluje kao diuretik, jača alkoholna pića mogu imati dehidrirajući efekat na vaše telo. Zato se preporučuje da pijete puno vode između svojih odabranih pića, jer ovaj ritual može doslovno sprečiti da vas alkohol brzo opije i da ujutru imate neželjeni mamurluk. Nemojte piti kada ste žedni, gladni, neispavani i umorni. Think twice and be smart: opredelite se za pića s manjim procentom alkohola da smanjite kalorijski unos. Pivo od 0.33l sadrži 5%, čaša vina ima oko 12%, a 0.05l žestokog pića može da sadrži i do 40% etanola. Pravite koktele kod kuće: osim što ćete se zabaviti dok smišljate recepte, izbeći ćete kupovne mešavine i unapred pripremljene kombinacije koje sadrže nepotrebne šećere. Koristite prirodne začine poput mente, bosiljka, ruzmarina ili suvo voće, kiselu vodu i tonik. Visokokvalitetni šotovi: umesto koktela sa šećernim sirupom, birajte čista pića, kao što je tekila sa limunom. Pravite duge pauze između šotova. Nije na odmet znati da vodka sadrži najmanje kalorija, oko 100 po šotu, viski oko 110, džin i tekila takođe. Koristite sveže sokove umesto sirupa: voćni sirupi za pripremu koktela po pravilu sadrže visoke procente šećera, pa je preporuka da ih zamenite sveže ceđenim sokovima u koktelima koje pijete, a koje možete dobiti od limete, grejpa, jagoda, limuna. Upoznajte se sa hard seltzer pićima: na tržištu su neko vreme dostupna niskokalorična alkoholna pića poput White Claw-a i High Water-a, koja predstavljaju mešavinu vode i aroma. Jedite obavezno pre izlaska: ovo pomaže da se izbegne kasnonoćno prejedanje, ali i da vam omiljeno piće izazove vrtoglavicu i neprijatan osećaj u želucu. Nije preporučljivo da pijete na prazan stomak. Unosite dovoljnu količinu proteina kako biste dugo imali osećaj sitosti i pijte dovoljno vode tokom dana. Planiranje kalorijskog unosa:  prilagodite unos kalorija tokom nedelje ako planirate piće za vikend. Ova vrsta discipline držaće pod kontrolom vaše navike i sprečićete neželjene posledice alkohola. Izbegavajte slatka vina: čaša crnog ili belog u proseku može sadržati od 84 do 90 kalorija. Suva vina sadrže najmanju količinu šećera, među njima Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio. Takođe, crveno vino može biti dobra opcija jer sadrži obilje antioksidanasa koji čuvaju ćelije, flavonoida i resveratrola. It’s all about Prosecco and Champagne: ako vodite računa o kalorijama koje unosite, onda bi trebalo da znate da izuzetno popularno penušavo vino Prosecco ima manje kalorija od šampanjca.

Imajte na umu da alkohol nije presudan za dobru zabavu na proslavama, ali ako se odlučite za njegovu konzumaciju, činite to odgovorno. Umerenost i mudar izbor su ključni da uživate bez brige o višku kalorija i neprijatnih posledica kao što su mamurluci. Svesni pristup je ono što čini razliku da vaše večeri budu podjednako ugodne, ali znatno zdravije!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI