11 modela dizajnerskih torbi koje su obeležile istoriju mode

Tekst: Maja Bunčić

Kupovina ovih tašni nije samo stvar trenda, niti “must have” kulta – u pitanju je ozbiljna investicija.

Marc Jacobs je sasvim lepo i krajnje korektno, obrazložio zašto su akseosari, a ne modni komadi oni u koje treba investirati, te ti koji bi trebalo da budu luksuzni delić vašeg stila: “Unikatna veličina koja pristaje svima”. Kratko i jasno. To je u praksi izgledalo tako što je svaka druga Njuorčanka (ili makar stanovnica Menhetna) od 17 do 77, te 2000-te godine, kada je Carrie u jednoj od “Sex and the City epizoda” nevoljko predala pljačkašu svoju “bagguete” tašnu,  započela opsežnu potragu za ovim, sada legendarnim, modelom.

Fendi baggutte, tada je zaradila kultni status zahvaljujući ovoj ekrenzaciji u planetarno popularnoj seriji, ali je naravno isto tako dobila na ceni, koja sasvim sigurno neće padati, štaviše! Ekskluzivnost, značajno više no funkcionalnost – definišu jedan kultni akseosar. Ukoliko postoji mogućnost da su male šanse za posedovanjem tašne, onda znate da ste na dobrom putu. Limitirane kolekcije i reizdanja poznatih klasičnih modela, investicija su koju jednog dana možete pokloniti svojoj ćerki, a ona pak svojoj, dok cena nasleđenog komada iz godine u godinu raste.

U nastavku pogledajte koje tašne ne silaze sa modnog trona, niti će se to ikada (po svoj prilici) dogoditi:

Gucci Dionysus torba relativno je nov model na modnoj sceni, ali je ubrzo postala jedan od najtraženijih na svetu. Ova tašna dizajnirana je 2015. godine, a inspiraciju za njen dizajn pronađena je u grčkoj mitologiji. Model se ističe metalnom kopčom koja prikazuje grčkog boga Dionisa, ali i kombinacijom različitih materijala i boja koje je Gucci brend postavio kao trend.

Najpoznatija tašna koja je postala sinonim za luksuz i status. Dizajnirana je 1984. godine, a nazvana je po glumici Jane Birkin. Ovaj model izuzetno je limitiran, što mu daje na eksluzivnosti, a time i ceni: može koštati i do nekoliko desetina i stotina hiljada dolara. Birkin torba je poznata po svom besprekornom kroju, luksuznoj koži i legendarnoj „H“ kopči.

Jedna od najpoznatijih torbi u modnoj istoriji svakako je Chanel 2.55. Ovaj bezvremeni  model dizajniran je davne 1955. godine u februaru mesecu (otuda naravno i naziv modela), lanisarana je  od strane Coco Chanel lično, a njen klasik i dalje se proizvodi i prodaje u Chanel radnjama širom sveta. Chanel 2.55 je savršena kombinacija jednostavnosti, elegancije i funkcionalnosti, a posebno se ističe po svojoj prepoznatljivom lancu sa ugraviranim ornamentima na centralnim karikama i dvostrukom C logotipu.

U pitanju je još jedan zapravo klasičan model, koji je postao omiljen među modnim entuzijastima. Dizajnirana 2007. godine, ova tašna posebno se ističe po svom jednostavnom, ali sofisticiranom dizajnu. Model „Galleria“ može se naći u različitim bojama i veličinama, a izrađen je od visokokvalitetne kože, te poseduje autentičan Prada logo.

Torba je kreirana 1995. godine, a ime je dobila po princezi Diani, koja ju je nosila na mnogim javnim događajima. Lady Dior poseduje uveliko čuvene detalje poput dijamantskog šava i metalnih klinova, a karakteristična je i po logotipu u obliku slova D. Dostupna je u različitim veličinama i bojama, klasik je postala zahvaljujući nepretencioznom elegantnom i ženstvenom dizajnu.

Ova tašna predstavlja klasični simbol francuskog luksuza, a poseduje sopstvenu modnu istoriju. Louis Vuitton Speedy nastala je 1930-ih godina kao odgovor na zahtev za elegantnom i praktičnom torbom koja bi mogla nositi u ruci. Model je dostupan u različitim veličinama, a posebno se ističe po sada već svima znanom monogramskom printu.

Predstavljena u Fendi kolekciji za 1997. godine. Torba je logično zbog specifičnog oblika, dobila naziv po klasičnom francuskom hlebu  „baguette“. Ova torba popularna je kako zbog svog legendarnog dizajna, tako naravno i zbog luksuznog kvaliteta koji predstavlja Fendi brend. Model poseduje kompaktnu veličinu i može se nositi preko ramena ili u ruci, što ga čini vrlo praktičnom za nošenje u svim prilikama. Fendi baguette dodatno je popularizovala ništa manje kultna serija „Sex i grad“.

Ovaj model moderna je interpretacija kultne torbe koju je Jackie Kennedy nosila u 60-ima. U pitanju je tašna proizvedena od visokokvalitetne talijanske kože, dok je dizajn minimalistički i elegantan. Model poseduje jednostavan oblik ravnih linija, sa prednjim panelom koji prekriva gornji deo torbe, a zatvara se s jednostavnim kopčanjem u obliku zlatne kopče s logotipom. Zanimljivo je da je originalna verzija ovog modela bila izrađena od kože slona, dok se danas naravno proizvodi isključivo od kože koja je u skladu s modernim etičkim standardima.

Model se ističe neobičnim dizajnom koji podseća na slagalicu. Torba je napravljena od nekoliko različitih delova kože koji su pomno spojeni kako bi stvorili trodimenzionalni oblik. Njen dizajn inspirisan je elementima iz arhitekture,. Ono što „Puzzle bag“ čini posebnom jeste i vrlo interesantan detalj: torba može da se rastavi u nekoliko delova, te opet sastavii na različite načine.

Iako je ova torba relativno nova na tržištu – od te 2017. kada je prvi put predstavljena postala je kultna u Yves Saint Laurent kolekciji. Model dolazi u različitim veličinama i pravi se od različitih tkanina, koje uključuju kožu, antilop i velur. Ističe se svojim elegantnim i modernim izgledom, sa podignutim ivicama i preklopljenim vrhom. Izrađuje se u specijalizovanim radionicama u Italiji i spada u kategoriju luksuznih modela, a cena joj varira u zavisnosti od veličine i materijala. Ime je dobila po o Loulou de la Falaise, francuskoj modnoj ikoni i dugogodišnjoj saradnici i muzi Yves Saint Laurenta.

Ako razmatrate da poseduje model iz Celine kolekcije torbi, najmudrija modna investicija definitivno bi bila „Classic Box Bag“. Klasičan, elegantan stil ove tašne, lako je uklopiv u praktično sve odevne kombinacije i prilagodljiv svim prilikama. Danas kultni model pojavio se još 1970. godine, ali globalnu popularnost doživljava tek 2011. kada se Phoebe Philo prihvata redizajna, te model poprima pročišćeniju formu čistih linija, a vintage kopču zamenjuje sada prepoznatljiva kockasta zlatna.

Koja tašna je najskuplja na svetu?

Iako su gore navedeni modeli smatraju modnim prestižom i postali su simboli luksuza za koje se izdvajaju vrtoglave sume, a liste kupaca koji neretko i mesecima čekaju priliku da ugrabe svoj dugo željeni model, postaju sve ekskluzivnije, zanimljivo je da se najskuplja tašna na svetu ne nalazi na ovom spisku. Sa razlogom naravno, uzevši u obzir da najskuplja tašna na svetu ne poseduje vrednost u eksluzivitetu, već u činjenici da je načinjena od izuzetno skupih detalja – u pitanju je Mouawad 1001 Nights dijamantska tašna čija cena iznosi frapantnih 3,8 miliona dolara. Ovaj model ukrašen je sa 4510 dijamanta, uključujući i dijamant težine preko 100 karata.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI