11 art generatora koji će vas pretvoriti u digitalnog umetnika

Tekst: Maja Bunčić

Konačno svi možemo biti umetnici bez neophodnog crtačkog znanja.

Ako ste ikada poželeli da stvorite svoje umetničko delo, ali niste imali dovoljno talenta, vremena ili inspiracije, imamo dobre vesti za vas. Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije sada možete da koristite AI art generatore koji će vam pomoći da izrazite svoju kreativnost na jednostavan i zabavan način.

AI art generatori su alati koji koriste tekstualne ili vizuelne podsticaje da proizvedu slike u roku od nekoliko sekundi. Možete da unesete bilo kakav opis, recimo „mačka sa šeširom na plaži“, i dobijete različite verzije slike koje odgovaraju vašem zahtevu. Možete i da postavite sliku koju želite da transformišete u neki drugi stil, recimo „slika Mona Lize u stilu Pikasa“, i dobijete zanimljive rezultate.

AI art generatori mogu da se koriste u različite svrhe, od kreiranja jedinstvenog digitalnog umetničkog dela za vaš sajt ili društvene mreže, do generisanja umetničkog dela za štampu ili platno. Možete i da se igrate sa različitim opcijama i eksperimentišete sa svojom maštom i izražajnošću.

Postoji mnogo AI art generatora na tržištu koji nude različite mogućnosti i funkcionalnosti. Neki su besplatni, neki su plaćeni, neki su jednostavni za korišćenje, neki zahtevaju više veštine. Da biste vam pomogli da pronađete najbolji AI art generator za vas, napravili smo listu od 11 trenutno najboljih AI art generatora na tržištu. Predstavljamo vam detaljnije neke od njih.

Revolucionarni AI art generator koji koristi naprednu verziju DALL-E algoritma da proizvede zadivljujuće vizuelne umetnosti sa lakoćom. Koristeći složene algoritme, proizvodi slike koje izgledaju kao da su ih napravili profesionalni umetnici. Moćna tehnologija Jasper-a omogućava svakome da napravi impresivno umetničko delo sa minimalnim naporom. Bilo da ste digitalni umetnik ili samo želite da dodate neke estetski privlačne vizuale u vaš projekat, Jasper Art je odličan izbor.

Ključne karakteristike: Biblioteka od preko 10.000 besplatnih slika, laka manipulacija filterima, mogućnost dodatnih četkica, dodavanja tekstova, oblika i drugih elemenata.

Cena: Besplatno

DALL-E 2 je AI art generator koji je pokrenuo revoluciju u oblasti generativne umetnosti. Ovaj alat koristi DALL-E algoritam koji je razvio OpenAI, istraživačka organizacija koja stoji iza GPT-3 jezičkog modela. DALL-E 2 može da proizvede neverovatne slike na osnovu bilo kog teksta koji unesete. Oduševiće vas svojom sposobnošću da stvori neverovatne slike.

Cena: Besplatno (zahteva registraciju)

Ovaj art generator vam omogućava da transformišete svoje fotografije u zadivljujuće umetničke stilove. Alat koristi neuronske mreže da analizira vaše fotografije i primeni različite filtere koji imitiraju poznate umetnike ili trendove.

Ključne karakteristike: Mogućnost izbora jednog od mnogih filtera koji su dostupni, kao što su Van Gogh, Monet, Picasso, Kandinski ili Pop Art. Jednostavan izbor intenziteta filtera.

Cena: Besplatno (sa ograničenim filterima).

Craiyon je potpuno besplatan AI art generator uz pomoć koga možeta da kreirate neverovatne slike pomoću teksta ili skica. Ovaj alat koristi GPT-3 jezički model i CLIP vizuelni model da interpretira vaše podsticaje i generiše slike koje ih odražavaju.

Cena: Besplatno

Zahvaljujući ovom generatoru možete da kreirate visokokvalitetne fotografije na osnovu bilo kog teksta koji zadate. U pitanju je alat koristi StyleGAN2 algoritam sposoban da proizvede realistične slike ljudi, životinja, predmeta i pejzaža.

Cena: Besplatno (sa ograničenim brojem generacija).

Fenomenalne slike zahvaljujući ovom generatoru dobijate ako kombinujete različite stilove i elemenate. Artbreeder koristi generativne mreže koje uče iz miliona slika i stvaraju nove slike na osnovu vaših izbora. Prednost Artbreeder-a su jedinstvene i originalne slike. Ovaj alat vam daje potpunu kontrolu nad procesom stvaranja.

Cena: Besplatno (sa ograničenim brojem generacija).

Sa generatorom RunwayML dobijate gotove fotografije pomoću različitih modela veštačke inteligencije. Pristupite najnovijim istraživanjima i tehnologijama u oblasti generativne umetnosti i primenite ih na svoje projekte.

Ključne karakteristike: Izbor nekoliko modela veštačke inteligencije koji su dostupni, kao što su StyleGAN2, BigGAN, SPADE i drugi.

Cena: Besplatno (sa ograničenim brojem opcija).

Drugi besplatni AI generatori koji su vam dostupni na tržištu su: Wombo Dream, DeepArt, NightCafe Creator, Artisto. Svi ovi alati vam omogućavaju da istražite granice svoje mašte i izrazite se na načine koji možda nisu bili mogući ranije.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI