11 album cover-a koji su stekli kultni status i obeležili jednu epohu

Tekst: eleven eleven

Ples, kreativnost, jezik koji svi razumeju, konekcija, iskustveni doživljaj različitih emotivnih stanja, stvaralački zanos i jak stav – nije lako jednom rečju definisati smisao muzike u našim životima. A i zašto bismo? Ona transformiše raspoloženja i pruža slobodu u duhovnom izražaju.

Za koji god žanr se privatno opredelili, činjenica je da su određeni albumi vrhunska dostignuća svetske muzičke scene u svakom smislu. Oni ujedno predstavljaju i vizuelno atraktivna rešenja koja su dostojna pohvala i pamćenja.

Pre nego što su omoti albuma postali ovakvi kakvim ih danas poznajemo, izrađivani su od običnog papira i služili da zaštite ploče od mehaničkih oštećenja. Prekretnicu u umetnosti dizajniranja omota je doneo Alex Steinweiss, grafički dizajner i prvi art direktor Columbia Records, koji je zauvek promenio istoriju kada je 1938. godine osmislio prvu ilustraciju za album. Danas su omoti albuma edgy, kontraverzni, nose skrivene poruke, predstavljaju muzičare u drugačijem svetlu, provokativni su, kombinuju se tehnike i stilovi. Mogućnosti su beskonačne, a polje mašte je jedna nepredvidiva zona.

Sprovedeno je mnogo anketa sa željom da se izglasa najbolji cover albuma svih vremena. Prema jednoj od njih titulu je ponela grupa Pink Floyd sa albumom ’’Dark Side of the Moon’’ iz 1973. godine.

Ako se pitate kako bi izgledala lista najboljih omota albuma svih vremena prema izboru 11:11 tima, spisak bi bio baš ovakav:

 1. Led Zeppelin: Houses Of The Holy (1973)
 2. Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (1973)
 3. The Smiths: Meat Is Murder (1985)
 4. The Beatles: Abbey Road (1969)
 5. The Velvet Underground and Nico: The Velvet Underground & Nico (1967)
 6. Fleetwood Mac: Rumours (1977)
 7. David Bowie: Aladdin Sane (1973)
 8. Frank Zappa/The Mothers Of Invention: Weasels Ripped My Flesh (1970)
 9. Pink Floyd: Wish You Were Here (1975)
 10. Bruce Springsteen: Born In The USA (1984)
 11. The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Foto: Promo

POVEZANE VESTI