10 popularnih stilova za uređenje enterijera

Tekst: eleven eleven

Koliko nas samo zabavlja uređenja prostora u kome živimo.

Lepota različitosti ogleda se u našim drugačijim pogledima na svet. Oni definišu naš stil oslikan u načinu oblačenja, vrsti muzike koju slušamo i tome kakve gedžete biramo. Napravili smo top listu najatraktivnijih stilova koji dominiraju Pinterestom i Instagramom i koji su nepresušni izvor inspiracije, koje možete kombinovati i u svom prostoru.

Minimalizam

Odlikuje ga neutralna paleta boja, prostorije sa malo komada nameštaja, ali funkcionalno raspoređenog. Svedenost dizajna i linija daje prostoru mogućnost da diše. Forma je jednostavna, a puno se pažnje poklanja prirodnim materijalima, kamenu, drvetu, betonu.

Industrijski dizajn

Rođen je spontano tokom šezdesetih godina a tada je bio prepoznatljiv za stanove smeštene u potkrovljima, čuvene loftove. Kada kročite u stan uređen u ovom stilu, imate utisak da ste u urbano opremljenom magacinu, ili ateljeu nekog umetnika. Glavna karakteristika su ogoljene forme, vidljive cigle, ventilacione cevi, materijali koji deluju neobrađeno i nedovršeno, betonski podovi, nesavršeni zidovi.

Skandinavski

Jedan je od najpopularnijih stilova ako je suditi po Instagram feed-u i Pinterestu. Oslanja se na minimalizam ali ga upgradeuje, dajući mu punoću kombinovanjem tekstura, materijala, boja i dodavanjem dekorativnih elemenata vividnih boja koji prostor podižu na viši nivo. U domu opremljenom pretežno u ovom stilu vladaju bela, siva i krem tonovi.

Japandi

Kao što se donekle i može naslutiti iz naziva, ovaj stil miks je japanskog i skandinavskog dizajna. On spaja dve udaljene kulture koje dele zajedničke vrednosti, i prezentuje atraktivan model uređenja koji karakterišu prirodni materijali poput drveta i kamena. Osnovna razlika je u tome što japandi koristi tamniju, puniju paletu boja, poput tamnozelene, crne i terakote, kao i feng šui dekorativne elementi koji oplemenjuju prostor.

Boho

Bilo da su u pitanju restorani, kafei, koncept store objektima, boho stil sve više ulazi u naše domove. Ovaj neformalni stil usvojen je od strane hipika tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, a u enterijeru prepoznajemo ga po slobodi kombinovanja materijala, starijeg nameštaja, jastučića jakih boja, egzotičnih tekstura i zelenila. 

Savremeni

Poznat je kao jedan od najuticajnijih dizajnerskih pokreta. Kreće minimalističkog pristupa koji nadograđuje arhitektonskim elementima, interesantnim dekoracijama i paletom boja koje su pogodne za stvaranje osećaja mira i spokoja. Prostorije su ispunjene svetlošću, kuhinje su specifičnog sjaja, dizajn tepiha sveden, od materijala se često koriste kamen, granit, a podovi su akcentovani bambusom ili drugom vrstom drveta.

Art Deco

Ukoliko se među vama nalaze ljubitelji ukrasa i eksperimentisanja i ako vas intrigira povratak u 1920, Great Gatsby momenat, art deco bi mogao biti pravi izbor za vas. On je elegantan, glamurozan i raskošan, oličenje pravog šika 1920.godina.

Mediteranski

Opušteno uređeni enterijer u kojem je prostor fluidan i ispunjen različitim materijalima i teksturama karakterističan je za nešto što zovemo mediteranskim stilom. Estetika priobalja prepoznaje osvetljeni prostor, rustični momenat koji dominira domom, zemljane tonove, glinene elemente, rafiju i lan. Tu su svetle boje sa dodatkom azurno plave, šareni mozaici po podovima, mediteransko bilje koje dodatno akcentuje gostoljubivi duh primorja.

Asian Zen

Ništa ne deluje tako umirujuće kao šetnja zelenim vrtom uz cvrkut spokojnih ptica i šum hladnog potočića. Ovaj koncept omogućava da prostor opremite funkcionalnim predmetima, zelenilom, uz praćenje ideje o jednostavnosti, minimalizmu i harmoniji. Osnovne boje su netralne nijanse bež, sive i bela, a detalji mogu biti kontrastnih tonova.

Mid-Century (dizajn sredine XX veka)

Tokom 1950. i 1960. godina razvijao se poseban stil uređenja koji je danas naročito popularan i prepoznatljiv. Čuvene lounge stolice od premijum kože sa potpisom Charles & Ray Eames i danas se proizvode u Vitra pogonu, i deo su mnogih enterijera. Tipično za nameštaj dizajniran u ovoj eri jesu kombinacije materijala poput kože, drveta, somota. Ako pratite ovaj trend, kreiraćete prostor koji odiše elegancijom.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI