U degustacionoj avanturi – Sloj, ultimativna destinacija ukusa koji nas privlače

Tekst: Milena Veselinović

Nedugo nakon što smo zajedno koračali Vračarom u potrazi za novim zanimljivim restoranima, put nas je naveo na Dorćol u bistro Sloj, koji je novo središte okupljanja ljubitelja dobre hrane i zanimljivog pića.

Lokacija i enterijer

Iza celog Sloj koncepta stoji kreativni dvojac iz Rusije, Elena i Pavel koji su nakon uspešnog otvaranja pekare Sloy bakery u Vojvode Petka 7, rešili da prošire koncept novim idejama. U srcu Beograda, u staroj zgradi na uglu ulice Gospodar Jevremova i Cara Uroša, smestili su najnoviji lokal koji je za kratko vreme postao omiljeni za kafu ali i degustaciju novih ukusa i svežih peciva. Saznajte ubrzo da li opravdava hype. Tu nagde, na prelazu tradicije u moderno, unutrašnjost je ispunjena mnoštvom elemenata koji će vam privući pažnju. Restaurirani su drveni prozori, komoda i podovi, stubovi od poda do plafona prekriveni su sjajnim tamno crvenim pločicama, zidovi su ispunjeni interesantnim bordurama, a u prizemlju se nalazi i kuhinja u koju možete da zavirite i posmatrate proces pripremanja hrane. Mnogi detalji koje ćete ovde pronaći su kupljeni u vintage shopovima i na pijaci, jer su Elena i Pavel hteli da starim stvarima udahnu novi život i ostave lični pečat. 

Hrskavo, sočno i zavodljivo

Ovde se služi veliki izbor slatkih peciva, kafa i dezerta, doručak je od 8-16h, a od 16h dostupan je meni za ručak. U Beogradu je u lokalnim bistroima sve zastupljenija opcija da se doručak služi do kasnih popodnevnih sati, i Sloj se po tome ne razlikuje. Sa menija se izdvajaju savršena peciva, po kojima je Sloj i postao poznat. Među njima cube sa filom od limete i jagoda, coin čizkejk sa malinama, Pavlova sa crvenom ribizlom i mentom, ali i avokado tost, benedikt sa lososom, hash-brown od tikvica. Sa regularnog menija u okviru ponude za ručak preporučujemo goveđi tartar sa kroasanom i sosom od dimljenih žumaca, a imate i vege opcije poput veggie gaspačo, supe sa vrganjima i bukovačom, špageti sa sušenim paradajzom.  Obradovaće vas i informacija da se u bistro od nedavno služi i kratka selekcija domaćih fina. Ponuda jela je sezonska, uvek sveža i raznovrsna, a ne bi bilo fer da ne spomenemo i nova domaća pića koja imaju: ledeni kakao-kokos, limunadu s borovnicama, žalfijom, anananasom i marakujom.

Simpatično mesto za kafu, doručak sa prijateljima, lepo aprilsko popodne u Beogradu, ušuškano u srcu grada, Sloj je dokaz da pravi entuzijazam i posvećenost mogu stvoriti mesto koje ne samo da zadovoljava apetite, već i budi čula, inspiriše i okuplja. Zaboravite na vrevu svakodnevice i uz ukusan obrok ili kafu, otkrijte ponovo radost života.

Foto: Instagram @sloj.beograd

POVEZANE VESTI