Jim Jarmusch – Ja sam za preživljavanje lepote, ja sam za misteriju života

Tekst: Eleven eleven

Na horizontu kinematografije, postoji granica između komercijalnog Holivuda i nezavisnog filma, a upravo tu, kao gospodar alternativne stvarnosti, vlada režiser i scenarista Jim Jarmusch.

Rođen je u srcu Amerike, Ohaju, 1953. godine, i od detinjstva je pokazao sklonost ka neobičnom i autentičnom. Njegova filmska avantura počinje u Njujorku, gde na Univerzitetu uči tajne filmskog zanata, ali i gde počinje da kuje svoj jedinstveni stil – stil koji će promeniti pravila igre.

Gospodar filmske alternativne stvarnosti

Režiserski prvenac, „Permanent Vacation“ iz 1980. godine je manifest nezavisnog duha, međutim pravo pomeranje granica desilo se ipak 1984. godine sa filmom „Stranger Than Paradise“. Ovaj film ne samo da je osvojio Camera d’Or na Kanskom festivalu, već je i definisao Džarmuša kao ikonu sve popularnije indie scene. Njegov minimalistički pristup i suptilan humor odjeknuli su među ljubiteljima filma širom sveta. Dugi, kontemplativni kadrovi služe kao platno na kojem se igra svetlosti i senki, pružajući publici priliku da zastane i zaista primeti lepotu u svakodnevnim trenucima. Često istražuje širok spektar tema koje se ne nalaze u mainstream kinematografiji, filmovi su atmosferični, kadrovi dugi i meditativni, a tempo je spor. Ovaj pristup ne samo da obogaćuje vizuelno iskustvo, već i usporava ritam pripovedanja, pozivajući gledaoce da dublje zarone u svet koji im se prikazuje. Za njegov stil je soecifična nelinearna naracija, gde umesto klasične priče sa početkom i krajem, imamo pripovedanje koje ne ide hronološki, pa se publici ostavlja prilika da interpretira događaje na drugačiji način. Sarađivao je sa brojnim popularnim glumcima, među kojima su i Bill Murray, Tilda Swinton, Adam Driver, Johnny Depp, Tom Hiddleston, Winona Ryder.

Muzika kao važan deo filma

Muzika ima centralno mesto u njegovim ostvarenjima. Saradnje sa muzičarima poput Toma Vejtsa, Igija Popa i RZA ne samo da su obogatile prikazane priče, već su i dodale jedinstvenu dimenziju njegovim narativima. U „Only Lovers Left Alive“, filmu o vampirima, upravo je muzička pozadina ta koja stvara atmosferu večne melanholije i ljubavi.

Humor koji razbija monotoniju izraza

Iako njegovi filmovi mogu delovati ozbiljno, on nikada ne propušta priliku da ubaci svoj prepoznatljivi sivi humor. Od nespretne tišine do neobičnih dijaloga, pronicljivo preseca težinu teme, nudeći gledaocima neočekivane trenutke olakšanja.

Jim Jarmusch jedan je od najznačajnijih filmskih umetnika našeg vremena. Njegova dela su poziv na razmišljanje, izazov konvencionalnom, i testament moći nezavisnog stvaralaštva. Film je često sveden na zabavu, ali Jarmusch nas podseća da je on, pre svega, umetnost sam po sebi, sredstvo istraživanja granica stvarnosti i mašte.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI